Καλάνδρα

H περιοχή της Καλάνδρας, της οποίας η εδραίωση του οικισμού της στο σημερινό χώρο, πρέπει να έγινε στα τελευταία Βυζαντινά ή τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Είναι σφιχτά δεμένη με την ύπαρξη της Μένδης. Διατήρησε αναλλοίωτα τοπωνύμια της χώρας των Μενδαίων, σαν αυτό της παραλίας της, που εξακολουθεί να λέyεται Ποσείδιο, ιωνική έκφραση του Ποσειδωνίου, όπως το ονομάζει ο Θουκιδίδης τον 5ο αιώνα. Αυτό που υπάρχει σήμερα δίπλα στη θάλασσα είναι τα υπολείμματα του τείχους της αρχαίας Μένδης.

Τέσσερα χιλ. δυτικά υπάρχει ο Ναός του Ποσειδώνα που είναι πάνω σε μια στενή λωρίδα γης κοντά στη θάλασσα. Κοντά στο ναό βρίσκεται ο φάρος που κτίστηκε το 1864.

Ένα χιλ. δυτικά του χωριού, σε μια πανέμορφη τοποθεσία έχοντας θέα όλο τον κάμπο, βρίσκεται η αξιόλογη εκκλησία της Παναγίας που κτίστηκε το 1619. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι στο εσωτερικό της σώζονται τοιχογραφίες από το 1619, που απεικονίζουν τη ζωή και τη σταύρωση του Χριστού.

Η μεγάλη εκκλησία της Καλάνδρας “Κοίμηση της Θεοτόκου” κτίστηκε το 1900 και παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Είναι βασιλικού ρυθμού και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Μεγάλη πανήγυρη προς τιμήν της Παναγίας γίνεται στις 23 Αυγούστου. Η εκκλησία την ημέρα αυτή κατακλύζεται από εκατοντάδες πιστούς.

Προϊόντα της περιοχής είναι το λάδι, μέλι, δημητριακά, βαμβάκι, καλαμπόκι.

Στην περιοχή της Καλάνδρας έγινε η πρώτη ξενοδοχειακή εγκατάσταση. Σήμερα στην απεραντοσύνη των 12 χιλ. πανέμορφης ακτής είναι εγκατεστημένες ξενοδοχειακές μονάδες, το μεγαλύτερο κάμπιγκ του Ε.Ο.Τ. στην περιοχή.

Στην Καλάνδρα, το Ποσείδι και σε όλη την περιοχή υπάρχουν γραφικές ταβέρνες, ψαροταβέρνες, εστιατόρια, καφετερίες, μπάρ, νυχτερινά κέντρα, σούπερ – μάρκετ, κρεοπωλεία με ντόπια κρέατα, ντίσκο, ζωντανή μουσική, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, ταξί, αγροτικό ιατρείο, κινητή τράπεζα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων υπόσχονται αξέχαστες διακοπές στην Καλάνδρα.

Πλούσιες δραστηριότητες παρουσιάζει όλο το χρόνο: ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος του χωριού (θέατρο, εκθέσεις ζωγραφικής, χορούς, εκδρομές, λαογραφικές εκθέσεις κ.τ.λ.).

Μοιραστείτε το

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

63077 Κασσάνδρεια
Τηλέφωνο 2374 350100
Φαξ 2374 350101