Κασσανδρινό

Στο κέντρο της χερσονήσου Κασσάνδρας, σε μια κοιλάδα πνιγμένη στο πράσινο με ένα πανέμορφο πευκόφυτο ορίζοντα, απλώνεται το χωριό Κασσανδρινό. Ένα παραδοσιακό χωριό με 100 σπiτια και 250 μόνιμους κατοίκους. Είναι πολύ παλιό χωριό, που το όνομά του κατά μια εκδοχή, το πήρε από τη γειτονική Κασσάνδρεια, γιατί σ’ αυτό είχαν τα χειμαδιά τους οι μεγαλοκτηνοτρόφοι της.

Η απάνεμη, ήρεμη και πανέμορφη κοιλάδα, που βρίσκεται το χωριό, ήταν κατοικημένη και κατά την αρχαιότητα και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Το μαρτυρούν απομεινάρια κτισμάτων αλλά και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας (παλιά κατακόμβη) με θαυμαστές τοιχογραφίες.

Το χωριό καταστράφηκε συθέμελα από τους Τούρκους στο χαλασμό της Κασσάνδρας το 1821. Άρχισε να ξαναχτίζεται μετά το 1826 από αυτούς που επέζησαν και επέστρεψαν δειλά-δειλά στον τόπο τους.

Η εκκλησία του χωριού Κοίμηση της Θεοτόκου κτiστηκε στη δεκαετία του 1950 από πελεκετή ντόπια πέτρα. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Σε απόσταση 3 χιλ. Ν.Α. τον χωριού, σε μια μαγευτική τοποθεσία με αιωνόβια δένδρα αρίης, είναι κτισμένο το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Κάθε χρόνο στη μνήμη του Αγίου (23 Απριλiου) γίνεται παραδοσιακό πανrιγύρι.

Το χωριό διαθέτει κοσμικές ταβέρνες με νόστιμους μεζέδες, σούπερ μάρκετς, καφέ μπαρ, αρτοποιείο.

Τα σπουδαιότερα προϊόντα του χωριού είναι λάδι και μέλι αρίστης ποιότητας.

Νότια του χωριού και σε απόσταση 6 χιλ. από αυτό, κοντά στη θάλασσα, βρίσκεται ο οικισμός ΜΟΛΑ ΚΑΛΥΒΑ, που ανήκει στην κοινότητα Κασσανδρινού.

Λέγεται ότι το όνομά του το πήρε από έναν φύλακα, που είχαν οι καλόγεροι σ’ αυτήν την περιοχή. Ονομαζόταν Μόλας και διέμενε σε μια καλύβα, Στου Μόλα την Καλύβα έλεγαν οι ντόπιοι. Έτσι έμεινε το όνομα ΜΟΛΑ ΚΑΛΥΒΑ.

Διαθέτει ξενοδοχεία ταβέρνες, κλαμπ, μπαρ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, σούπερ μάρκετ κ.λ.π..

Η Μόλα καλύβα με το ήρεμο παραδεισένιο τοπίο, το ξηρό κλίμα, την απέραντη πανέμορφη παραλία της, προσφέρεται για τους λάτρεις της ησυχίας και της φυσικής ομορφιάς.

Μια παραλία που ο συνδυασμός της πεντακάθαρης θάλασσας του Αιγαίου και του φυσικού κάλλους θα σας μείνει αλησμόνητος.

Μοιραστείτε το

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

63077 Κασσάνδρεια
Τηλέφωνο 2374 350100
Φαξ 2374 350101