Καλλιθέα
Η κοινότητα Καλλιθέας είναι προσφυγικό χωριό έκτασης 3.500 στρεμμάτων. 0ι κάτοικοι της εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Προέρχονταν από το Μάλτεπε της Προποντίδας και την ευρύτερη περιοχή της Κερασσούντας του Πόντου.
Πριν το 1925 στην Καλλιθέα λειτουργούσε Καλογερικό Μετόχι υπό τη μορφή τσιφλικιού, που διοικούνταν από το Ρώσικο Μοναστήρι στο ‘Αγιο ‘Ορος. Μετά την εγκατάσταση των προσφύγων και την αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιοχής ο συνοικισμός ονομάσθηκε “Νέο Μάλτεπε” από τους πρόσφυγες και μέχρι το 1945 διοικούνταν από την κοινότητα Άφυτις.
Το 1946 γίνεται αυτοτελής Κοινότητα με την επωνυμία “καλλιθέα”, που δηλώνει την όμορφη θέση που κατέχει το χωριό.
Σήμερα ο μόνιμος πληθυσμός της φθάνει τους 500 κατοίκους και κάθε καλοκαίρι δέχεται χιλιάδες τουρίστες ημεδαπούς και αλλοδαπούς.
Το χωριό αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όχι μόνο για τις υπέροχες παραλiες της αλλά και για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν έρΘει στην επιφάνεια μετά από αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει στην παραλία της. Στα αρχαιολογικά ευρήματα συγκαταλέγονται ο Ναός τον Άμμωνα Δία (δωρικού ρυθμού που κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.χ., καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη που ανήκουν σε παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία. Υπάρχει επίσης και ο μικρός ναίσκος του Αγίου Παντελεήμονα των νεωτέρων χρόνων με πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, που βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο τον Άμμωνα Δία.
Η Καλλιθέα σήμερα είναι ένα σύγχρονο χωριό που μπορεί να προσφέρει αξέχαστες διακοπές.
Λειτουργούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μοντέρνα ενοικιαζόμενα δωμάτια, πολυάριθμα καταστήματα, φαρμακείο, ιατρείο, για την εξυπηρέτηση των τουριστών καθώς και έντονη νυχτερινή ζωή γι’ αυτούς που αγαπούν τη μουσική και το χορό.